31.10.2012

Epilepsiatutkimus

Sain vihdoin ja viimein Anna-Mariam Kivirannan kiinni. Hän on neurologiaan erikoistuva eläinlääkäri joka organisoi epilepsiatutkimusta. Meillä on aika hänen vastaanotolle Helsinkiin ensi viikon perjantaina. Tarkoituksena on että Dino saisi apua ja me voisimme auttaa tutkimuksen avulla muita. Koska nyt näyttää siltä että nykyiset lääkkeet eivät toimi ja niistä aiheutuu liikaa sivuvaikutuksia, on meidän varmaan pakko turvautua ihmisten epilepsialääkkeisiin. Tutkimuksen avulla me saamme tukea ja apua jatkuvasti. Sitä tässä on kaivattu.

Alla tietoa tutkimuksesta:

Tutkimuksen tavoitteena on tutkia topiramaatin käyttöä aitoa epilepsiaa sairastavilla koirilla, joilla on fenobarbitaali- ja kaliumbromidilääkityksistä huolimatta runsaasti kohtauksia, lääkityksistä koituu elämänlaatua heikentäviä haittavaikutuksia tai jompaakumpaa lääkettä ei voida muun sairauden takia käyttää. Topiramaattia on jo pitkään käytetty ihmisten epilepsian hoidossa ja se on hyvin siedetty. Ihmisillä käytössä olevista, uudempien epilepsialääkkeiden tehosta koirien epilepsian hoidossa on saatavilla vain vähän tutkimustietoa. Koska huonosti hoitoon vastaava epilepsia voi alentaa koiran elämänlaatua, on tärkeää etsiä uusia tehokkaita ja turvallisia hoitomuotoja entisten rinnalle.

Tutkimuksen aikana koiralle tehdään esitietojen kartoitus sekä yleis- ja neurologinen tutkimus. Koirasta otetaan veri- ja virtsanäytteet aineenvaihdunnallisten sairauksien poissulkemiseksi sekä mahdollisten lääkityksistä aiheutuneiden haittavaikutusten arvioimiseksi. Lisäksi tehdään nukutuksessa pään magneettikuvaus ja otetaan aivoselkäydinnestenäyte muiden epileptisiä kohtauksia aiheuttavien sairauksien poissulkemiseksi.

Mikäli tutkimuksissa diagnoosiksi varmistuu aito epilepsia, joka ei vastaa fenobarbitaali- ja kaliumbromidilääkityksiin, tai koiralla on jokin este edellä mainittujen lääkkeiden käytölle, aloitetaan topiramaatti-lääkitys suun kautta. Hoitovastetta arvioidaan kohtaustiheyttä, kohtausten kestoa sekä esi- ja jälkioireiden voimakkuutta ja kestoa seuraamalla. Kontrollikäyntien yhteydessä seurataan veri- ja virtsanäyttein mahdollisia lääkityksestä aiheutuvia haittavaikutuksia hoidon turvallisuuden arvioimiseksi.

Omistaja voi keskeyttää tutkimuksen milloin tahansa niin halutessaan. Tutkimuksen keskeyttäminen ei vaikuta tutkimukseen osallistuvan koiran tai omistajan muiden lemmikkien Yliopistollisessa eläinsairaalassa saamaan hoitoon. Tutkimukseen osallistuville koirille tehdyt tutkimukset ja niistä otetut näytteet ovat normaaleja epilepsiasta kärsivien potilaiden diagnostiikkaan ja hoitoon kuuluvia toimenpiteitä. Tutkimukseen osallistumisen takia koirista ei oteta ylimääräisiä verinäytteitä tai tehdä muita tarpeettomia toimenpiteitä, jotka eivät kuulu epilepsiasta kärsivien koirien hoitoon. Tutkimus ei siis aiheuta ylimääräistä kipua tai kärsimystä siihen osallistuville koirille. Tutkimukseen osallistuvien, yksittäisten koirien tunnistetietoja ei julkaista tai luovuteta tutkimukseen osallistumattomien henkilöiden käyttöön. Tutkimukseen osallistuvat asiakkaat saavat merkittävän alennuksen tutkimukseen liittyvistä toimenpiteistä.

Lisätietoja antaa: Anna-Mariam Kiviranta, neurologian erikoistuva eläinlääkäri anna-mariam.kiviranta@helsinki.fi, puh. 050 3102629

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti